Back to top

5 tips för fantasi: Hur man hjälper barnens fantasi

Är det nödvändigt att utveckla barnets fantasi? När allt kommer omkring är det naturligtvis ganska livligt och ljust. Snarare kan och bör riktas i rätt riktning. Psykologen Natalya Gorodulina berättar hur man gör detta.

Fantasi är hjärnans förmåga att skapa en bild av vad som ännu inte är. Allt som finns i vår värld uppstod först som en idé i någons huvud. Utvecklingen av civilisationer beror på det faktum att vi kan föreställa oss. Därför är det så viktigt att upprätthålla ett barn med önskan att fantasera, uppfinna, utveckla idéer och få dem till liv. Här är 5 sätt hur man gör det.

1. Förvandla tristess till ett spel. Fantasin är bra eftersom den kan hjälpa till i alla situationer. Till exempel kan du ha kul med ditt barn även i en tråkig linje i kliniken, om du kommer med ett roligt verbalt spel.

Ta till exempel en linje från den välkända låten "Captain, Captain, Smile" och komma med så många alternativ som möjligt, vad kaptenen kan göra: "Kapten, kapten, kuk, dra dig upp" upp ".

Eller så kan du spela spelet "Gissa sagan" (sång, tecknad film och så vidare). En i titeln ändrar alla orden till det motsatta, och den andra gissar att det är. Till exempel förvandlas "varg och sju getter" till "getter och sju vargungor". Och se till att ändra roller så att barnet agerar mer aktivt och inte förblir i gissningens passiva roll.

2. Titta på tecknade filmer tillsammans. Se tecknad film med barnet kan bli en viktig resurs för familjen.

För det första förenar det detta, barn värderar när mamma och pappa delar sina intressen och hobbyer. För det andra kan du tyst utföra diagnostik och se på vilket sätt hans fantasi riktas. När du tittar på hur barnet pratar om karaktärerna kan du förstå med vem han associerar sig själv, än denna karaktär är nära honom, vilka vanliga problem de har, styrkor och svagheter.

Du kan fråga: ”Och vad tycker du, varför gjorde han det här? Denna handling hjälpte honom? Och hur kan det vara annorlunda att göra?"När föräldern diskuterar tecknad filmens handling med barnet kan han diskret indikera" vad som är bra och vad som är dåligt ".

Det är https://www.regulusband.com/karlek-eller-missbruk-vad-ar-din-diagnos/ lättare för ett barn att acceptera sådana diskussioner, han känner sig säker, men samtidigt fångar föräldrameddelanden och försöker honom. Och när mamma beskriver det önskade beteendet hos karaktären från tecknad film, bildar barnet en bild av hur man gör i en liknande situation i livet.

3. Visa barnet vad han gillar. Ofta kan du höra: "Åh, dessa moderna tecknade filmer, eller så är det tidigare". I själva verket är moderna tecknade filmer inte värre och inte bättre än de gamla – de är bara andra, eftersom moderna barn också är olika.

Om barnen till exempel när barnen tittade på en tecknad film om den sju-korniga blomman och föreställde sig vad de skulle göra om de hade samma blomma, nu vill de snarare vara som Ben Tennyson från tecknad tecknad nätverk "Ben 10" och förlita sig Inte på ett begränsat antal önskningar, och för sin egen uppfinningsrikedom, vänner – och en gadget, eftersom det är nära moderna barn som har att göra med telefoner och surfplattor från en tidig ålder.

Inte bara tomter förändras, utan också en visuell komponent – idag vill barn se en ljus, dynamisk bild, eftersom hastigheten för bearbetning av information i den moderna unga generationen är ganska hög.

Så det finns inget behov av att sucka att tecknade filmerna i dag inte är desamma – ja, det är inte de som vi har, men de är exakt de som dagens barn behövs. Och om du tittar på dem tillsammans och visar ett uppriktigt intresse för dina älskade hjältar, kommer detta utan tvekan att hjälpa dig att komma nära.

4. Inför inte en vuxenvision. Barns fantasi är oändlig. Barn har ännu inte tydliga logiska kontakter, kunskap om världen, om naturens fenomen och så vidare. De kan göra roliga generaliseringar, löjliga slutsatser än underhållande vuxna.

Det är viktigt att inte rusa att överföra din vuxna vision till dem. Låt barnet ha en grön sol i figuren och rosa gräs – det är inget fel med det. Jag skulle till och med rekommendera vuxna att ansluta till denna process och måla världen tvärtom med barnet. Flygande fisk och flytande kor, till exempel.

Eller bjud in barnen att berätta sagor tvärtom: "Det fanns en pojke, och hans Askepott kallades och han hade en ond styvfar och 2 onda bröder". Och barnen kommer inte att sluta, de kommer att fortsätta din version med skratt, och sedan kommer de att komma med tio till, där den onda Askepott kommer att plåga den stackare styvmoren.

5. Ge intryck. För utvecklingen av fantasi är det viktigt att barnet har rik och mångfaldig erfarenhet. I sina spel visar barnet världen som ser runt. Om du tar det till djurparken – kommer han att spela djurparken, om du tar den till stationen, visa och berätta om tåg – kommer han att spela tåg.

Med andra ord, ju fler intryck som barnet får, desto mer bränsle i hans fantasi, desto fler spel, tomter kan han komma på. Det andra viktiga tillståndet är kamraternas sällskap. Det är mycket viktigt att barn kan leka med varandra, lära sig att kommunicera, förhandla och organisera ett gemensamt spel. Med ett ord, skapa lämplig grund för utvecklingen av fantasi, och sedan kommer barnen att hantera sig själva!